Fokustavla och fokusmöte
Jag brukar alltid starta med att bygga en fokustavla och det finns bra skäl för detta. Att använda en fokustavla är enkelt att införa och ger ofta bra resultat. Tavlan används för visualisering, kommunikation och självorganisering. Även utan andra förändringar så gör fokustavlan att gruppen för en enad bild över leverans och kvalité. Fokustavlan kompletteras gärna med ett dagligt fokusmöte för att ytterligare hålla ihop gruppen.
Grundarbete inför sprint
Grundarbetet, som görs innan utvecklingsarbetet tar vid, utgör hela skillnaden mellan en lyckad sprintstart och en mindre bra inledning. En prioriterad produktbehovslista med ett tiotal sprintredo krav är det bästa sättet att starta en sprint på och här kan en kravanalytiker, i sammarbete med produktägare och utvecklingsteam, genomföra storverk. Kravjobbet är ett fotarbete och ett iterativt hamsterhjul av möten med beställare, produktägare, utvecklare, arkitekter, testare o.s.v. En engagerad kravanalytiker som faciliterar produktbehovsprioriteringssessioner och detaljerar kraven är en verklig tillgång för utvecklingsteamet.
Sprintplanering
Återigen är det grundarbetet som gör hela skillnaden. Se till att (hela/delar av) teamet har fått tagit del av kraven i förväg så att de har haft möjlighet att tänka till. Produktägare och kravanalytiker ska vara pålästa så att de kan svara på frågor. Krav ska vara så pass väldefinierade att ev. frågeställningar bara rör detaljer. Låt hela teamet komma till tals, låt hela teamet bestämma sprintens omfattning. En väl genomförd sprintplanering ger en positiv känsla inför och en bra start på sprinten!
Färdigkriterier
Teamet kommer överens om vad som gäller för att en aktivitet ska vara färdig (incheckad, automattestad, färdigtestad, dokumenterad o.s.v.). Färdigkriterierna gäller utan undantag. En aktivitet är antingen oklar eller helt klar (och detta ska ha genomslag i burndown och leveranser). Det är viktigare att göra klart påbörjade aktiviteter än att starta nya. Ifall det finns oklara aktiviteter, fråga alltid vad du kan hjälpa till med för att få klart dessa, innan du tar på dig nya arbetsuppgifter.
Sprintpuls
Utvecklingsaktiviteter ska göras klart löpande under hela sprinten eftersom vi strävar efter att minimera risker. Varje gång vi sitter med utcheckad kod och filar på nya funktioner så finns det en risk att vi bygger fel funktioner, introducerar buggar, att vår kod divergerar mot övrig kodbas o.s.v.. Genom att hela tiden utveckla mindre delar minskar riskdeltat och vi undvikar ”merge”-problem i slutet av sprinten. Vi har också möjligheten att verifiera kvalité och leverans under hela sprinten, hela tiden. Sträva efter små väldefinierade användarberättelser, tillräcklig nedbrytning av utvecklingsaktiviteter som är testbara, täta incheckningar och kontinuerlig integration.
Aktivt deltagande
Aktivt deltagande av alla i teamet och ett gemensamt ansvar för leverans och kvalité. Alla ska känna delaktighet och hjälpa varandra utifrån kompetens och förmåga. Alla kan förstås inte göra allt, men alla kan hjälpa och stödja den som kan göra jobbet. Rekommenderar att även verksamheten deltar aktivt i utvecklingsarbetet under sprint. Ofta krävs det en eller annan krissituation innan teamet är helt sammansvetsat. En tuff deadline eller kritiska kvalitétsproblem är alltså inte enbart av ondo.
Tillåt teamet att fokusera
Kompetenta människor klarar sig alldeles utmärkt utan ledning och kan organisera sig själva. En ledares viktigaste uppgift är att låta teamet fokusera på sina uppgifter genom att skydda teamet från allt ovidkommande och att undanröja hinder. I ett team finns det utförare och möjliggörare. Som möjliggörare kanske man inte levererar konkreta arbetsresultat men genom att du låter andra fokusera på utförandet så är du mycket viktigt i din roll.