måndag 30 juli 2012

Agil testledare

En vanlig missuppfattning är att samtliga i ett agilt team ska jobba med utveckling och göra ungefär samma saker. Det är förstås inte sant. Samtliga medlemmar har ett gemensamt ansvar för för utveckling och kvalité men man kan bidra till det övergripande målet utifrån olika roller. Ifall du har någon i teamet som ansvarar för testplanering, testrapportering, testmiljöer /-verktyg /-data (formellt eller informellt), så är det förmodligen en testledare. Testledaren hör hemma i det agila teamet. Det behövs någon som har övergripande kontroll över vilka tester som görs, systemets kvalité och vidareutvecklar testarbetet.

En testledare är oftast väl insatt i mjukvarutestning och kvalitetsarbetet. Förutom detta behöver en testledare i ett agilt team också känna till agila och lättviktiga utvecklingsmetoder samt hur man anpassar testprocessen till en agil utvecklingsmodell. Det är viktigt att kunna hörnstenarna i agil testning, såsom utforskande testning, kontextdrivna tekniker och testautomatisering. En annan viktig uppgift är att verka för kvalitetstänkande hos utvecklarna genom att att införa bra arbetssätt, såsom testdriven utveckling och continuous integration. Det finns oftast inte tillräckligt med testledaruppgifter för att hålla en testledare igång på heltid. Därför jobbar ofta testledaren även som testare. Praktiskt testarbete är nödvändigt för att få insikt om systemet kvalité, testmiljö, /-data, /-verktyg samt testarnas förmåga.

Testledarens arbete kan delas upp i tre huvudkategorier: planering, kontroll och rapportering. Övergripande planering görs för hela projektet. Planen uppdateras och utökas per utvecklingsiteration. Planen ska hållas enkel och fokusera på  teststrategi, testområden, testmiljöer, /-data, /-verktyg, tid och resurser. Kontrollaktiviteter ska också hållas enkla och kan utföras effektivt med få mätetal t.ex.: testtäckning, fel i olika delar av systemet och testarnas arbetsbelastning. Skrivna rapporter är oftast inte nödvändiga eftersom testledaren deltar på sprintdemo, "go/no go" och liknande.

Rena testledaraktiviteter utförs ofta utanför ordinarie arbete i utvecklingscykeln. En testledare måste ofta planera flera cykler framåt och utifrån hela projektet. Vissa testaktiviteter, t.ex. prestandatest och systemintegrationstest, kan ej kopplas till funktioner i en speciell utvecklingscykel. Det är då upp till testledaren att planera när det sådana uppgifter ska genomföras.

Typiska uppgifter för testledare är planering, kontroll och rapportering. Detta sker oberoende av testcykeln då testledaren ofta måste planera för flera utvecklingsiterationer framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar