onsdag 25 juli 2012

Vad är agil testning?

Agil testing är när systemtester sker inom ett agilt utvecklingsteam för att verifera/validera, rapportera och förbättra kvalitén på systemleveranserna. En testare i ett agilt team ska fokusera på praktiskt testarbete framför rapportering, verktyg framför dokument, effektivitet och flexibilitet framför perfekta planer och processer. Det här gör agil testning mycket mer utmanande och krävande än traditionell testning.

I ett agilt team ska utvecklare och testare alltid arbeta med samma systemrelease och målsättningen ”definition of done” ska inkludera systemtest. Vanliga systemtesttekniker är tillämpbara men det skiljer sig i användandet och prioriteringen av testaktiviteter. Nyckelfaktorer för framgångsrika agila tester är:
  • Arbeta proaktivt med test under hela utvecklingscykeln, Påbörja testerna så snart som det finns något att testa. Vänta inte på kompletta och felfria leveranser för det kommer vanligen inte att hända förrän sent i cykeln.
  • Sträva efter ömsesidig förståelse och nära samarbete mellan testare och utvecklare. I ett agilt utvecklingsteam delas ansvaret över utvecklade funktioner och systemets kvalité. Utvecklare kan ge värdefulla uppgifter om potentiella svagheter i systemet och tekniska aspekter värdefulla för att testa olika funktioner. Testare kan hjälpa utvecklarna med att hitta fel och föreslå systemförbättringar redan tidigt under utvecklingscykeln.
  • Det är vanligt att använda verktyg för att förenkla testaktivteter. Verktygen är ofta av teknisk natur, såsom mockar, tekniska gränssnitt och ramverk. Verktygen delas ofta med utvecklarna. Testautomatisering används för att genomföra ofta återkommande tester mer effektivt. En agil testare behöver teknisk kunskap för att proaktivt testa halvfärdiga funktioner och hantera tekniskt avancerade verktyg.
  •  Med den korta tiden som finns tillgänglig för ostörda systemtester är det viktigt att testarna fokuserar på praktiskt testarbete istället för på dokumentation och rapportering. Utforskande testing är ofta att föredra framför mer dokumenttyngda testprocesser. Det här är i linje med de värderingar som delas i den agila världen.
  • Testare ska vara passionerade utförare av hantverket som är systemtest. Test är ingen reträttsposition utan en intellektuell övning där man utsätter en systemlösning för kreativa utmaningar och jämför med förväntat resultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar